Bir tasarım fabrikası

Tarih: 6 Ekim 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Melda Narmanlı Çimen

İsviçreli ünlü Vitra markası, köklü geçmişinin üzerine her sene yeni koleksiyonlar inşa ediyor.

Keşfettiği taze yetenekler, yarattığı yenilikçi mobilyalar ve ünlü tasarım klasiklerine verdiği önem ile tasarım gündeminin baş oyunculuğunu kimselere bırakmıyor. Uzun yıllar ofisler ve ortak kullanım alanları üzerine mükemmel imzasını atan marka, son dört senedir ev için geliştirdiği koleksiyonlarla da tasarım tutkunlarının aklını ve kalbini çalıyor.

1950 yılında efsane tasarımcılar Charles&Ray Eames ve George Nelson’ın mobilyalarının üretimini yaparak sektöre giren Vitra, yıllar içinde farklı isimlerle çalışarak her biri tasarım klasiği haline gelen geniş bir mobilya cumhuriyeti yarattı. Ofisler, ortak alanlar ve son olarak da evler için geliştirdiği mobilyaların dışında, Vitra markası tasarım, mimari ve kültürel anlamda pek çok projeye önderlik ederek müthiş bir liderlik gösterdi. Örneğin Vitra Tasarım Müzesi dünyaca ünlü pek çok modern mobilya tasarımını aynı binada buluşturdu; bu tasarımları tamamlayan arşiv bilgilerini, atölye çalışmalarını ve yayınları bir araya getirdi. İsviçre’deki genel merkez ve Almanya’daki Vitra kampusu, Frank Gehry, Zaha Hadid, Tadao Ando, Alvaro Siza, Kazuyo Sejima gibi yüzyılın en iyi mimarlarının imzasını taşıyan binalarla donatıldı.

Oturma uzmanı
50 yılı aşkın geçmişi, Vitra’ya oturma birimleri alanında yüksek düzeyde bir uzmanlık sağladı. Birkaç sene öncesine kadar ağırlıklı olarak ofis koltukları üreten ve bu alanda pek çok yeni teknoloji geliştirerek endüstriye öncülük eden firma, 2004 yılında piyasaya çıkardığı Vitra Home Collection ile açık bir mesaj veriyordu: “Evlere de girmek istiyorum!”. Bu koleksiyon yaratılırken özellikle kanepe, koltuk ve diğer lounge birimlerinin ağırlıkta olduğu “döşemeli mobilyalar” ön planda tutulmuştu. Böylece Charles&Ray Eames, George Nelson ve Isamu Noguchi gibi efsane tasarımcıların klasiklerinin arasına 5 yeni kanepe ailesi eklendi: Jasper Morrison’dan Park (2004), Bouroullec kardeşlerden Soft Shell (2005) ile Alcove (2006) ve Vitra’nın keşfettiği yeni yıldız Hella Jongerius’tan Polder (2005) ile Worker (2007-08) koleksiyonları. Kanepeyi dekorasyonun odak noktasına yerleştiren ve üzerinde “konuşulan, düşünülen, okunan, oyun oynanan, TV seyredilen, müzik dinlenen, uyunan, uzanılan, yemek yenen, telefonla konuşulan ve çalışılan çok fonksiyonlu bir ünite olarak gören bu tasarımların her biri, hem Vitra’nın, hem de Vitra için çalışan tasarımcıların tüm dünyada gündem olmasını sağladı.

Tamamlayıcı aksesuvarlar
Vitra Home Collection, sadece geniş mobilya seçenekleriyle değil, kendi bireysel “ev kolajınızı” yaratmak için sunduğu pek çok aksesuvarıyla da iddialı. Rahatlama, yenilenme ve çalışma gibi farklı ihtiyaçlara cevap veren düşsel ve pratik bir yaşam alanını nasıl oluşturabilirsiniz? Vitra’nın cevabı şöyle: “Seçimleri ve yerleşimi sizin kişiliğinize ayna tutan modernist objelerle! Amacınız mükemmel ve değiştirilemez iç mekanlar tasarlamak değil, evinize büyüyen, gelişen ve değişen bir ortam olarak bakmak olmalı. Eski ve yeni seçimleri, el yapımı ve endüstriyel ürünleri birleştirmeli; teknoloji ile sanatı, dekoratif unsurlar ile fonksiyonel çözümleri aynı alanda buluşturmalısınız.” Vitra’nın mobilya ve aksesuvar koleksiyonları, işte bu fikirlerle geliştirildiği için farklı kültürler tarafından farklı zamanlarda aynı zevkle kullanılma başarısına sahip oldu.

Vitra’nın tüm tasarımlarını Türkiye’de Mozaik mağazalarında bulabilirsiniz. Tel: (0212) 327 05 95. Vitra hakkında detaylı bilgi için: www.vitra.com

Vitra Edition
20 yıl önce start verilen Vitra Edition, çağdaş mimar ve tasarımcılara deneysel mobilyalar ve iç mekan uygulamaları yapma şansını veren bir laboratuvar. Vitra’nın teknik know-how’una tamamen erişim hakları olmasına rağmen; tasarımcıların seçtikleri malzemeler, kullandıkları teknolojiler, yöntemler ve konseptler Vitra’nınkilerle örtüşmek zorunda değil. Pazarın ihtiyaçlarına ya da mevcut üretim kriterlerine göre sınırlanmadan çalışmak mümkün. Bu bağımsız yaratım sürecinin sonunda ortaya çıkanlar ise sürpriz çözümler ve tasarıma taze bakış açıları oluyor.

Nelson anısına yepyeni bir sergi
Yaşasaydı 2008 yılında 100. yılını kutlayacak olan Amerikalı mimar, tasarımcı, yazar, fotoğrafçı ve öğretmen George Nelson, Vitra Tasarım Müzesi’nin düzenlediği retrospektif bir sergi ile anılıyor. 13 Eylül’de başlayan ve 1 Mart 2009’a kadar sürecek olan bu sergide, Nelson’ın yarattığı Coconut Chair, Marshmallow Sofa, Ball Clock ve Bubble Lamps gibi modern tasarım klasikleri bir araya getiriliyor. www.design-museum.de

Favorilerim
Vitra tasarım okyanusuna dalıp kendi kişisel favorilerinizi seçmemek mümkün değil:

Charles&Ray Eames tasarımı Rar sallanan koltuk
Hella Jorgerius tasarımı Polder sofa
Verner Panton tasarımı Moon aydınlatma
MaartenVan Severen tasarımı MVS dinlenme koltuğu
Jean Prouve tasarımı Gueridon masa 
Dorothee Becker tasarımı Uten.Silo duvar organizer’ı
Alexander Girard tasarımı Wooden Dolls ahşap bebekler

En ünlü yeniler
Jasper Morrison tasarımı Basel Chair: Kendi tasarımlarını “supernormal” olarak kategorize eden Morrison, çalışmalarını yeniden yorumlama, yeni bir hayat verme ve rafineleştirme/sadeleştirme ruhuyla yapıyor. İlk bakışta basit bir ahşap sandalye görünümünde olan Basel de, aslında sıradışı bir tasarıma sahip. Plastik olan oturma ve sırt kısmı, normal bir ahşap sandalyede mümkün olamayacak kadar ince bir yapıda. Kullanılan malzemenin esnekliği sayesinde maksimum oturma rahatlığı sunuyor. Plastiğin dokulu yüzeyi kaymazlık özelliği sağlarken, orantılarındaki olağanüstü mükemmellik bu sandalyeyi yeni tasarım ikonlarından biri haline getiriyor.

Bouroullec kardeşler tasarımı Alcove Love Seat: Bu koleksiyondaki oturma birimleri, dışarıda kalanın sizi zorlukla görüp duyabileceği özel bir alan oluşturuyor. Odanın içinde ayrı bir oda yaratarak küçük bir alan içinde kendi renk, rahatlık ve sükünet ortamınızı meydana getiriyor. Tek ya da çift kişi tarafından kullanımı mümkün. Yüksek sırtlı ve yan panelli olanı da mevcut.

Hella Jongerius tasarımı Worker Sofa: İletişim yönü kuvvetli bir oturma birimi olan Worker Sofa, oturma rahatlığı, usta işçiliği, farklı formu ve göz okşayan detaylarıyla salonların ve lobilerin gözdesi. Kompakt boyutlarıyla mutfak, kış bahçesi ve çalışma odasında kullanıma da uygun. Geleneksel işçilik teknikleri ile modern üretim yöntemlerini birleştiren bu kanepe, yepyeni bir tasarım olsa da bize çok tanıdık gelen bir kimliğe sahip.

Yorum yapın