İnternet ve intihar

Yapılan bir araştırma, internetin bazı insanları intihara sürükleyebildiği gerçeğini ortaya koydu.

Bristol, Oxford and Manchester Üniversiteleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, internet kullanıcıları, insanların intihar eğilimlerinin nedenlerini web sayfalarından öğrenmek istediğinde, karşılarına çıkan sayfalarda bunun aksine intihar eylemlerini özendirici ifadelerle karşılaşıyor.

Araştırmacılar, 4 arama motorunu kullanarak intihar ile ilgili siteleri araştırmaya koyuldu geçtiğimiz günlerde… En çok tıklanan 3 web sitesi yakından incelendiğinde bu sayfaların intihar ile ilgili bilgi vermek şöyle dursun, intihara özendirici bir takım anlatımlara yer verdiği fark edildi. Bir diğer deyişle, zayıf karakterli insanlar için bu sayfalar potansiyel bir tehdit unsuru.

Bu tür siteler fark edildikçe dünya çapında kapatılsa da, İngiltere’de bilindiği kadarıyla böyle bir sınırlama yok. Ülkede 1961 yılında başlayan Anti-intihar hareketi, bu tür intihar girişimlerini teşvik edenlere yönelik baskı uygulamasıyla tanınıyordu. Onlara göre hiçkimse, hiçbir şey bir insanı intihara hiçbir şekilde özendiremez.

Araştırmacılar, “intihar” kelimesi ve bağlantısı olan 12 farklı terimi arama motorlarında kullandı ve çıkan ilk 10 sitenin aldığı hit sayısına bakıldığında bu sayının günlük 240’a kadar ulaştığı farkedildi. Bu sitelerin dışında 240 farklı web sitesi daha arama motorlarının sonuçlarında yer aldı.

İntihara özendirici bazı sitelerde intihar eylemi övülürken, bazıları ise intihar eylemlerini farklı şekilde nasıl gerçekleştirebileceklerini insanlara anlatıyor.

Kısacası internet çok zengin bir kaynak ve bir hazine olmasının yanında çok büyük bir tehlike ve bir tehdit unsuru da olabiliyor. İyiyi ve kötüyü böylesine iç içe barındıran günümüzün vazgeçilmez parçası internet, bu haberimizde olduğu gibi insanların duygularını istismar edip onları intihara dahi teşvik edebiliyor.

www.hurriyet.com.tr

Yorum yapın