Kale Tasarım Merkezi Açıldı

Kale Grubu’nun öncü markaları Çanakkale Seramik, Kalebodur ve Kalekim’in santralistanbul ana sponsorluğu kapsamında İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi programı ile birlikte oluşturduğu Kale Tasarım Merkezi açıldı.

Tasarım platformu olarak işlev görecek olan Kale Tasarım Merkezi, santralistanbul’da E4 eğitim binasında yer alıyor. Kale Tasarım Merkezi’nin bulunduğu alan Mimar Nevzat Sayın tarafından tasarlandı.

9 Ekim 2008, Perşembe günü santralistanbul Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilen Kale Tasarım Merkezi’nin basın toplantısına katılan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Programı Direktörü Serhan Ada, Kale Tasarım Merkezi’nin amaçları, işleyişi ve projeleri hakkında bilgi verdiler.

Zeynep Bodur Okyay konuşmasında “Türkiye’de tasarım kültürü oluşturmak konusunda tasarımcılar, üniversiteler, sanayiciler, üreticiler olarak rekabetçi olabilmek için yerel kaynakları nasıl kullanacağımız konusunda hep birlikte kafa yormak gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bir tasarım merkezi fikrini santralistanbul ana sponsorluğu kapsamında hayata geçirelim istedik. Ben, Kale Tasarım Merkezi’nin bir proje kültürü ortamı oluşturmak açısından önemli olduğuna inanıyorum. Türk tasarımcıların yaptığı iyi çalışmaların, projelerin bir merkezde buluşması gerekiyor. Bir platformda bu tasarımların görülebilir, hissedilebilir olması kadar, bir fikrin doğması ve metaya dönüşmesi de çok önemli bir konudur. Bu konu üzerinde yoğunlaşılırsa Türkiye’nin ülke olarak değerini arttırır, İstanbul’u da dünya kenti olarak önemli kılar. Kale Tasarım Merkezi’nin bu anlamda önemli bir işlevi yerine getireceğine ve Türk tasarımına katkısı olacağına gönülden inanıyorum.” dedi.

Kale Tasarım Merkezi, Türkiye’de tasarım farkındalığı yaratacak ve tasarımcılar ile sanayiciler arasında aktif tasarım çalışmalarının gerçekleşmesine aracı olacak, bu alandaki bilgi ve tecrübenin paylaşımını sağlayacak bir platform olmayı amaçlıyor.

Kale Tasarım Merkezi’nin hedefleri arasında, tasarımcılar ile sanayiciler arasında aktif tasarım çalışmalarının gerçekleşmesine aracı olmak, tasarım eğitimine ve Türk tasarım belleğinin oluşmasına katkıda bulunmak, küresel tasarım bakış açısını anlamak fakat küresel arenaya da Türk üslubunu tanıtmak, genel teknik bilgiyi ve tasarımda genç bakışların mesleki yeteneklerini yükseltmek, Türkiye’deki tasarıma dayalı firmalar arasında genel bir takım anlayışını harekete geçirmek ve bir kuluçka makinası olarak faaliyet göstermesi bulunuyor.

Dinamik, yenilikçi, eleştirel, proaktif ve disiplinlerarası niteliğiyle Kale Tasarım Merkezi’nde, iletişim alanında, süreli bir yayın, portal ve blog oluşturulması, uluslararası tasarım odakları ile ilişkiler kurulması, tasarım alanında yarışma, konferans, kongre, workshop ve sergi gibi etkinlikler düzenlenmesi, içerik olarak ise tasarım yönetimi modelleri oluşturulması, tasarım paydaşları haritasının oluşturulması, sistemlerin irdelenmesi, akademik örneklerin paylaşılması, kritik mekanizmasının geliştirilmesi, eğitim konusunda üniversitelerarası ilişkilerin geliştirilerek ortak takvim ve içerik oluşturulması, sanayi eğitimleri, web alanında bir arşiv oluşturularak tasarım alanında kişilerin, işlerin ve sergilerin depolanması gibi etkinliklerin yapılması planlanıyor.

Kale Tasarım Merkezi’nin ilk etkinliği 7 Kasım 2008 tarihinde dünyaca ünlü İtalyan tasarımcı ve mimar Andrea Branzi söyleşisi. Andrea Branzi söyleşisinde, tasarımın endüstri dünyasındaki konumu ve yeni ekonomi ile toplumsal sorunlar arasındaki varoluşu tartışılacak.

Yorum yapın