Yaprak Sokak Lambaları

Yaprak Sokak Lambaları

Tarih: 24 Ekim 2008 Kaynak: Inhabitat.com Yazan: Mike Chino

Bildiğiniz sıradan sokak lambaları yerine ışık saçan ağaç dallarının parlak yaprakları gece yürüyüşlerinizi aydınlatsa nasıl olurdu? Jongoh Lee’nin zarif projesi Invisible Streetlight’daki konsept bu: parklarda ve diğer kamu alanlarında sürekli enerji tüketen lambalara alternatif olabilecek güneş enerjisiyle çalışan ışıklandırmalar. Çok göze batmadan ağaçların dalları etrafına dolanacak ve ışık yayacak şekilde tasarlanmış olan bu tasarım, biomimetik LED lambalarıyla muhteşem bir uyum içerisinde.

Varolan ağaç dallarına sarılmış olan Lee’nin parlak yaprakları, fotosenteze gönderme yaparak, gün boyunca güneş enerjisini depoluyor ve gece olunca ışıklarını dışarı veriyor. Lee tasarımını şu sözlerle tanımlıyor: “Ağaç dallarının içindeki esnek yapı, yol boyunca sıralanan ağaçlara doğrudan yerleştirilebildiğinden ayrı bir işlem gerektirmiyor, bu da Invisible Streetlight’ın en yenilikçi yanını oluşturuyor.”

Gece ışıklandırmasına bu kullanışlı çözümü getiren tasarım, prestijli bir ödül olan IDEA Award ile ödüllendirildi. Parklar ve ağaçlık alanlar için mükemmel olan görünmez gece lambaları, açık hava ortamlarına yeni ve çekici bir bakış kazandırmayı hedefliyor.

 

Yorum yapın